Assalamualaikum..
Selamat petang semua. Hari ni aku nak share resepi kari ayam simple je.
Resepi ni main campak-campak je ikut suka hati aku..
So, kalau ada yang rasa macam resepi ni tak betul je, jangan follow.
Ini aku punya style 😁😁😁
Sebenarnya resepi ni resepi dari Ummi aku..
Tapi bila aku dah start pegang senduk aku dah tak boleh follow the rules..
Aku masak je ikut cara aku..
Ada yang sama macam aku tak??
😎😎😎😎😎😎😎😎😎
Okay, resepinya macam ni ::

- 1st, kena ada ayam.. Takder ayam benda ni takkan jadi kari ayam. Basuh dulu ayam tu sebelum nak masak.. Cara aku, masa nak basuh tu aku bedakkan dulu dengan tepung gandum sikit. Lepas tu gaul-gaul sebati..Then bilas sampai ayam tu takder keluarkan warna keruh darah.. Jangan lupa buang kulit dan segala lemak darah beku ayam tu.. Aku lebih suka buang segala benda tu sebab semua tu mengundang lemak dan kolestrol bertapak dalam badan.. Bila dah gemuk mula la salahkan ayam... Tak pasal ayam kena fitnah... Bila dah basuh ayam tu dengan tepung gandum, memang macam putih melepak kejadiannya. Memang sejuk mata memandang..Bau hamis hanyir ayam pun kurang..
- 2nd, kena ada bawang.. Bawang je. Makcik bawang tak perlu. Bawang tu ambik la bawang putih 2 ulas, bawang merah yang kecik-kecik tu 5-6 ulas. Bawang Holand selabu. Semua tu blend hancur.. A few orang tak blend kan? Dieorang akan mayang halus-halus nipis-nipis... Tapi cara aku, aku blend je semua...Aku ni suka letak banyak bawang.. Sebab bau bawang bila ditumis dengan rempah 3-4 beradik tu bau sedap sangat...
- 3rd, benda alah yang 3-4 beradik tu.. Bunga Lawang, Bunga Cengkih, Buah Pelaga, Kayu Manis. Kenapa dipanggil 3-4 beradik? Aku tak tau.. Penggunaan benda alah ni ikut kesesuaian citarasa korang..Macam aku, aku suka guna 3 beradik je yaitu Bunga Lawang, Buah Pelaga, Kayu Manis.. Tumis benda alah ni dulu.. Jangan sampai garing sebab nak masukkan bawang-bawang yang di blend tu pulak.. Bila 3-4 beradik ni bertemu dengan bawang di dalam periuk maka tumislah mereka bersama..
- 4th, Serbuk Kari... Serbuk kari ni terserah kat korang nak guna brand apa.. Aku lebih suka Cap Adabi.. Sebab Adabi melazatkan, Adabi menyelerakan. Mengandungi pelbagai rempah. Melazatkan kari dan kuah.... Haaaa.. gittuuww.. Ternyanyi ke uoollss.. 😂😂😂😂😂😂. Serbuk kari ni korang guna satu pek Serbuk Kari Ayam, masukkan ke dalam mangkuk, campur air sikit.. Jadikan ala-ala pes kari... Bila bahan-bahan tumis 3-4 beradik dengan bawang tu macam dah nak garing, tuang pes kari tu ke dalam periuk.. Gaul sebati.. Tunggu sampai pecah minyak.
- 5th, Asam Jawa.. Asam jawa ni aku letak sikit sebab nak bagi ada rasa masam-masam sikit kari aku.. Aku guna Asam Jawa cap Adabi .. Yang dah siap lenyek takder biji tu.. Ambik je satu sudu kecik, campur air sikit.. Lepas tu tuang ke dalam periuk lepas kari tu dah pecah minyak..
- 6th, Gula dan Garam.. Yang ni better less sugar less salt.. Untuk jaga kesihatan jangka masa panjang.. Style aku, takder letak Gula.. Garam tu setakat ada rasa sikit-sikit je..
- 7th, Stok Ayam.. Yang ni kalau kau nak letak pun takpe, tak nak pun takpe.. Aku letak je sebab nak bagi rasa tu lagi ummpphhh...
- 8th,..Last sekali..Masukkan la ayam tadi... Lupa nak bagitau tadi.. Ayam tu kalau nak sedap bila nak makan, potong macam saiz ayam singgit.. Tak kecik tak besar.. Tunggu la kari tu menggelegak dua tiga kali...Agak-agak ayam dah masak tu, tutup la api...
Siappp... dan boleh dihidangkan..
Senangkan??
Perasan tak yang kari aku takder santan.. Kari ayam tu hanya ada ayam semata-mata ayam je kan? Takder kentang pulak tu.. Sebab aku lupa nak letak kentang... Sebab tu takder kentang..
Nak sedap nak macam meriah sikit korang letak la kentang or lain-lain bahan mcam cili besar ke.. Nampak meriah dan colourful sikit..
Aku ni bab makan ni hal-hal decoration ke laut.. Janji benda tu sedap ada rasa..
Dalam perut bertemu jua.. Sampai masa membuang jugak...
