Assalamualaikum..
Hi semua ..
Kali ni aku nak share resepi Nasi Kerabu pulak.
Sebenarnya ini resepi dari kawan aku, Mahirah...
Aku panggil dia Abam sebab dia ala-ala abam sado gitu...
Walaupun dia nampak tomboy tapi bab masak ni kalah aku yang mak anak ramai ni...
Nasi Kerabu ni nasi kerabu yang ada sambal tumis tau...
Untuk yang Sambal Kelapa ni pulak, tumis dulu Bawang Holand yang dah di blend hancur lumat tu... Tumis sampai nampak kuning-kuning garing sikit lepas tu masukkan isi ikan yang diracik-racik tu... Gaul dalam kuali sampai sebati... Dalam waktu yang sama salai kelapa muda parut tu dalam kuali lain.. Salai tanpa minyak.. Salai sampai kelapa tu nampak garing..Lepas tu bila kelapa tu dah garing, masukkan ke dalam kuali yang tumis bawang ngan ikan tu... Goreng la sebati benda alah tu semua sampai nampak betul-betul garing... Dah garing angkat leeeee letak dalam pinggan atau mangkuk...
Bab ayam berempah ni pulak, kalau korang guna ayam dua ekor saiz sederhana Serbuk Kari Ayam/Daging tu guna satu packet kecik tu... Yang Serbuk Kurma Ayam guna separuh dari satu paket kecil tu.. Both serbuk tu Abam guna Cap Adabi...Sebab kat rumah aku ada yang Cap Adabi je... Gaul ayam dengan Bawang Holand yang dah blend tadi tu.. Gaul sekali dengan serbuk kari ngan kurma tu... Jangan lupa letak Jintan Manis... Banyak mana kena letak tu ikut citarasa korang... Kalau nak rasa ayam tu berempah lebih sikit letak la lebih Jintan Putih tu... Nak lagi power, letak daun kari... Kalau aku, tak letak sebab tak suka daun kari... Dah gaul sebati semua bahan kat ayam tu last sekali perap la... Nak sedap perap la semalaman.. tapi kalau perap sejam dua pun dah okay dah...
Dah rasa cukup lama perap tu, panaskan kuali dan goreng...
Setengah orang letak madu nak bagi lagi sedap.. Tapi kalau aku tak letak pun sebab nanti ayam cepat hangis rentung 😅😅.. Abam pun tak letak sebab kat rumah aku takder madu 🤣🤣
Okay, setakat ni saja perkongsian aku...
Jumpa lagi di next entry..
Bye 👋 👋
Nasi Kerabu ni nasi kerabu yang ada sambal tumis tau...
Untuk Sambal Tumis
1) Bawang Holand selabu ( blend hancur)
2) Bawang Merah 5-6 ulas ( blend hancur
3) Serai 1-2 batang
4) Santan
5) Asam Keping
6) Cili Giling / Cili Kering yang dah direbus dan blend hancur
Untuk Sambal tumis ni bahan 1,2 blend hancur.. Tumis sampai garing... Lepas tu masukkan cili giling ( kalau tak nak guna cili giling boleh guna cili kering)... Kepedasan ikut citarasa masing-masing... Tumis bawang dengan cili sampai pecah minyak...Lepas tu masukkan santan... Tunggu sampai pecah minyak lagi... Then, masukkan batang serai yang dah diketuk, asam keping, garam, gula... Kacau sebati... tunggu menggelegak 2-3 kali.... Agak-agak nampak macam dah pecah minyak tu boleh la tutup api... Sambal tumis ni kalau nak sedap kena tunggu ianya masak sampai pecah minyak... Untuk santan tu Abam guna santan kotak cap Kara.. Dia kata brand tu yang sedap..
Untuk Sambal Kelapa
1) Bawang Holand selabu ( blend hancur)
2) Kelapa Muda yang dah disagat
3) Ikan Pelaling / Ikan Sardin 3-4 ekor ( rebus dengan asam keping lepas tu asingkan isi dengan tulang.. Racik-racik isi ikan separa hancur..)
Untuk yang Sambal Kelapa ni pulak, tumis dulu Bawang Holand yang dah di blend hancur lumat tu... Tumis sampai nampak kuning-kuning garing sikit lepas tu masukkan isi ikan yang diracik-racik tu... Gaul dalam kuali sampai sebati... Dalam waktu yang sama salai kelapa muda parut tu dalam kuali lain.. Salai tanpa minyak.. Salai sampai kelapa tu nampak garing..Lepas tu bila kelapa tu dah garing, masukkan ke dalam kuali yang tumis bawang ngan ikan tu... Goreng la sebati benda alah tu semua sampai nampak betul-betul garing... Dah garing angkat leeeee letak dalam pinggan atau mangkuk...
Untuk Ayam Goreng Berempah
1) Bawang Holand selabu
2) Ayam Seekor saiz sederhana
3) Jintan Putih
4) Serbuk Kari Ayam/Daging
5) Serbuk Kurma Ayam
4) Serbuk Kari Ayam/Daging
5) Serbuk Kurma Ayam
Bab ayam berempah ni pulak, kalau korang guna ayam dua ekor saiz sederhana Serbuk Kari Ayam/Daging tu guna satu packet kecik tu... Yang Serbuk Kurma Ayam guna separuh dari satu paket kecil tu.. Both serbuk tu Abam guna Cap Adabi...Sebab kat rumah aku ada yang Cap Adabi je... Gaul ayam dengan Bawang Holand yang dah blend tadi tu.. Gaul sekali dengan serbuk kari ngan kurma tu... Jangan lupa letak Jintan Manis... Banyak mana kena letak tu ikut citarasa korang... Kalau nak rasa ayam tu berempah lebih sikit letak la lebih Jintan Putih tu... Nak lagi power, letak daun kari... Kalau aku, tak letak sebab tak suka daun kari... Dah gaul sebati semua bahan kat ayam tu last sekali perap la... Nak sedap perap la semalaman.. tapi kalau perap sejam dua pun dah okay dah...
Dah rasa cukup lama perap tu, panaskan kuali dan goreng...
Setengah orang letak madu nak bagi lagi sedap.. Tapi kalau aku tak letak pun sebab nanti ayam cepat hangis rentung 😅😅.. Abam pun tak letak sebab kat rumah aku takder madu 🤣🤣
Untuk Nasi Kerabu
1) Bunga Telang (Kalau takder boleh guna pewarna makanan yang warna biru tu..)
2) Beras ( Untuk tanak nasi... Takder beras takde la nasi kerabu..)
3) Daun pandan
4) Daun Limau Purut
Untuk nasi pulak korang boleh guna beras apa yang korang nak... Terserah... Aku guna beras cap KK je... Nak nasi tu cantik dan natural je warnanya, korang guna la bunga telang... Takder bunga telang guna je pewarna makanan warna biru... Tuang satu sudi kecil pun dah okay.. Sebelum switch on periuk nasi tu jangan lupa masukkan daun limau purut 2-3 helai dengan daun pandan.. Nak bagi nasi tu beraroma sikit...
Untuk ulam, terserah korang nak guna ulam apa...
Macam aku, aku lebih suka guna ulam taugeh, timun jepun, kacang panjang, kacang botol, kubis...
Bunga Kantan tu ikut mood.. Rasa nak letak aku letak... 😅😅😅
Macam dalam resepi ni Abam letak bunga kantan...
Inilah hasilnya Nasi Kerabu Abam... Kenapa Nasi Kerabu Abam??
Sebab resepi ni resepi dia...
Kalau aku buat aku olah sikit jadi Nasi Kerabu Berterabur sebab aku tak follow pun resepi ni 100%..
Sebab bila aku dah pegang senduk aku akan masak ikut suka hati aku dan cara aku...
Okay, setakat ni saja perkongsian aku...
Jumpa lagi di next entry..
Bye 👋 👋
